Meny1

Som ett led i besparingarna med anledning av RB 5, vill FM säga upp avtal för att ta bort tjänstgöringstillägget (som är reglerat i ÖVA), förrättningstillägget och logitillägget (som är reglerade i Rörlighetsavtalet). Genom denna åtgärd räknar Försvarsmakten med att man årligen sparar knappt 100 miljoner. Konsekvensen av ett sådant agerande skulle bli att våra medlemmar alltså skulle få sämre ersättning för att genomföra samma arbete, vilket ur vårt perspektiv är fullständigt oacceptabelt!

 

Förbundsordförande tillsammans med förbundsdirektören och övriga ATO i Försvarsmakten har uppvaktat ÖB och GD i denna fråga och gett det tydliga budskapet att vi aldrig kan acceptera ett sådant agerande då vi inte accepterar sämre ersättning till våra medlemmar som ändå ska göra samma arbete som tidigare. Vidare skulle det få konsekvensen att avtalssystemet i Försvarsmakten, som hittills byggt på att finna vinna-vinna-lösningar, raseras då Försvarsmakten närhelst man anser att kostnaden för ett visst tillägg blivit för högt istället för att ta upp förhandlingar om omfördelning av värden skulle kunna välja att säga upp avtal så att pengarna går tillbaka till Försvarsmakten. I en sådan framtid kan ATO endast gå in i förhandlingar om lön då det är det enda villkor som arbetsgivaren inte ensidigt kan sänka.

 

Vad borde då Försvarsmakten istället göra? Förbundets budskap till Försvarsmakten är att besparingar kan göras genom att förbättra tillämpningen av verksamhetsplanering och avtalen. Där finns kanske till och med större besparingar att hämta än de 100 miljoner Försvarsmakten anser sig i behov av. Om Försvarsmakten anser att de utpekade tilläggen inte gagnar verksamheten på det sätt man önskar borde man istället för att låta pengarna gå tillbaka till verksamheten, enligt det som är god sed inom staten, ta upp förhandlingar om hur det ekonomiska värdet istället kommer till bättre nytta för verksamheten. Detta antingen genom att värdet omfördelas till andra tillägg, nya tillägg skapas eller värdet överförs till lön för de medlemmar som utför berörd verksamhet. På det sättet kan vi fortsatt finna vinna-vinna-lösningar för såväl Försvarsmakten som våra medlemmar.

 

Uppvaktningen har uppenbarligen haft viss önskad effekt då Försvarsmakten nu valt att inte gå till uppsägning av dessa avtal före sommaren. Det innebär dock inte att faran är över. ATO har nu fått information om att Försvarsmakten  genomför en förnyad förankring där vissa utvalda förbandschefer kommer att ingå. Denna förankring ska vara slutförd i september och om vi då inte lyckats övertyga Försvarsmakten om det mycket olämpliga och okloka i föreslaget alternativ finns fortfarande risken att Försvarsmakten fullföljer planen att säga upp avtalen.

 

Med detta som bakgrund uppmanas nu samtliga föreningar att uppvakta sina respektive förbandschefer med följande budskap:

 

-          Säg inte upp avtal för att ta bort dessa tillägg då konsekvenserna kommer bli sänkt moral och lojalitet hos samtliga medarbetare som drabbas samt att hela Försvarsmaktens avtalssystem raseras!

 

-          Ta istället upp förhandlingar om hur värdena kan komma till bättre nytta, antingen genom omfördelning till andra tillägg, skapande av nya tillägg eller genom att värdena överförs till lön för de medlemmar som utför berörd verksamhet.

 

-          Besparingarna ska göras genom bättre tillämpning av verksamhetsplanering och tillämpning av avtal och där är ATO beredda att medverka.

 

Denna uppmaning går förutom till samtliga föreningar inom Officersförbundet även till övriga ATO inom Försvarsmakten.